Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Kiképzés
 
Főoldal
Gondoltad volna?
Kiképzés
1 2 /oldal

"Feküdj, ott maradsz!"

Kiképzés
Láb mellett vezetés póráz nélkül - "Lábhoz!"

1. Kutyánkon pórázzal és fekvő helyzetben adjuk ki a "Maradsz!" parancsot, és távolodjunk el, a pórázt kezünkben tartva. Tartsuk meg a szemkontaktust, miközben távolodunk a kutyától. Ismételjük meg a "Maradsz!" parancsot, és dicsérjük meg a kutyát. Amikor ezt gyakoroljuk, fokozatosan minél hosszabb ideig tartsuk így az állatot.  

2.Az első pontban leírt lépéseket ismételve, és a szobát elhagyva rászoktathatjuk kutyánkat arra, hogy akkor is fekve maradjon, ha nem lát minket. Lessünk vissza, vagy használjunk egy tükröt, hogy megnézzük, úgy maradt-e. Néhány perc után menjünk vissza, dicsérjük meg, ha még mindig fekszik. Mindezt nyugodtan csináljuk, hogy a kutya ne legyen izgatott.

Problémamegoldás
Ha a kutya elmozdul helyéről, amíg nem vagyunk a szobába, menjünk vissza, ismételjük meg a "Maradsz!" parancsot, ezután maradjunk a szobába, esetleg járjunk körbe úgy, hogy a kutya közben lásson minket.

A legtöbb kutya kölyökként tanul meg pórázzal járni. Soha nem szabad a kutyának megengedni, hogy húzza a pórázt, ami fájó vállizmú, ideges gazdákat és fulladozó kutyákat jelent.
 A legjobb csendes helyen, pl. egy kertben megtanítani a kutyát láb mellett haladni. A gyakorlat célja a kutyát megtanítani, hogy szorosan mellettünk haladjon a mi tempónkban, fejével közel bal lábunkhoz. A póráz végét fogjuk jobb kezünkben, vegyük a kutyát a bal oldalunkra, és a bal kezünkkel szedjük fel a póráz belógó részét (jobbkezeseknek ez a legtermészetesebb módja a póráztartásnak, de persze ez megfordítható).

1. Pórázt a kutya nyakörvére. Hívjuk a kutyát a nevén, és mondjuk határozottan, hogy "Lábhoz!". Ha a kutya odajön, a pórázt lazán tartva induljunk el.

2. Ha nem reagál, rántsunk egy kicsit a pórázon, és ismételjük meg a parancsot. Ha előttünk próbál menni, fogjuk meg nyakörvénél a pórázt, és finoman húzzuk vissza.

3. Néhány perces séta után dicsérjük meg a kutyát.

4. Ha lelassul, vagy másfelé akar csatangolni, húzzuk vissza, és ismételjük a "Lábhoz!" parancsot. Így hamar megtanulja, hogy kényelmesebb úgy menni, ahogy azt elvárjuk.

5. A jobbra forduláshoz bal kezünkkel enyhén nyomjuk meg a kutya oldalát és ismételjük a "Lábhoz!" parancsot. A balra forduláshoz használjunk jutalomfalatot, amivel rávehetjük a kutyát, hogy kövessen minket, eközben mondjuk a "Lábhoz!" parancsot.

1. Az apportírozás haladó gyakorlat, de a legtöbb fajta kiválóan reagál az idomításra. Egy régebbi kutyajátékot használjunk fadarab vagy labda helyett, mert ezt a kutya könnyebben felismeri. Először mutassuk meg a kutyának a tárgyat, ezután hagyjuk a kutyát szagolgatni, vagy éppen szájába venni, de ne hagyjuk játszani vele.

2. Dobjuk el a tárgyat, és mondjuk, hogy "Keresd!" A kutyának valószínűleg nem lesz szüksége további biztatásra, hogy utánaszaladjon, és összeszedje.

3. Amint a kutya megtalálta a tárgyat, mondjuk, hogy "Gyere ide!", és ha hozzánk ért, az "Ereszd!" parancsszóval vegyük rá, hogy eleressze a tárgyat. Simogatással és paskolással dicsérjük meg. Végső jutalomként visszaadhatjuk a tárgyat a kutyának.    

Problémamegoldás
Ha felugrál a pórázon, mondjuk azt, nagyon szigorúan, hogy "Nem szabad!" vagy "Nem!". Ültessük le a kutyát és kezdjük elölről a gyakorlatot. Próbáljunk meg csendes helyen tanítani a kutyát, ahol nincs zaj, vagy olyan dolog ami elvonná a figyelmét.
Mozdulatlan kutya: ha a kutya nem hajlandó megmozdulni, és lefekszik a földre, próbáljuk meg kedvenc játékával rávenni, hogy moccanjon meg. Ne kiabáljunk rá, és ne legyünk mérgesek. Sok hízelgéssel és bíztatással rávehetjük, hogy összegyűjtse önbizalmát és engedelmeskedjen.
Ha előre húz: ültessük le minden alkalommal, amikor elhúz. Ha a kutya nagyon élénk, próbáljunk kantárt tenni rá.

Kutyavezetés pórázzal: "Lábhoz!"

Mivel szeretik az ember közelségét - a kutyakölykök különösképpen -, ezért ösztönösen gazdájuk után mennek. Emiatt könnyű megtanítani a kutyákat már fiatalon arra, hogy póráz nélkül kövessék gazdáikat.

Apportírozás

1.Álljunk úgy, hogy a kutya bal oldalunkon legyen. Jobb kezünkben tartsunk jutalomfalatkát, míg bal kezünkkel fogjuk a nyakörvét. Mondjuk ki a kutya nevét, és mutassuk meg neki a falatot.

2. Induljunk el egy egyenes vonal mentén, és amikor a kutya követi a falatot, mondjuk ki a "Lábhoz!" parancsot.

3. Mondjuk, hogy "Várj!", hajoljunk le a kutya jobb oldalához, és mutassuk neki a jutalmat.

4. A falatkát a kutya orra előtt tartva forduljunk jobbra, és ismételjük meg a "Lábhoz!" parancsot. A kutya gyorsabban fog mozogni, hogy elérje a falatot.

5. Bal kezünkkel nyakörvét fogva, fordítsuk a kutyát balra. Jobb kezünket, amiben a falatka van, nyújtsuk le a kutyához, hogy azt kövesse balrafordulás közben.

6. Ezután adjuk oda a kutyának a jutalmát.