Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Viselkedési zavarok
 
Főoldal
Gondoltad volna?
Ugatás
Ne kiáltsunk a kutyára, mert azt fogja hinni, hogy mi is izgatottak vagyunk. A legjobb, ha figyelmen kívül hagyjuk ugatását, amíg csak tudjuk, és inkább szoktassuk meg azokkal a dolgokkal, amik idegesítik.
  Kezdjünk engedelmességi gyakorlatokat végezni olyan alkalmakkor, amikor a kutya elkezdene ugatni. Így például, ha kutyánk vadul ugatva fogadja a postást, szoktassuk arra, hogy nyugton üljön. Olyan parancsszót is kitalálhatunk, ami megengedi a kutyának, hogy ugasson, pl. vendégek érkezésekor. Használjuk a korábbiakban leírt idomítási gyakorlatokat, és ne felejtsük el, hogy kitartónak és türelmesnek kell lennünk. Kellő idő és türelem ráfordításával egy kutya megtanítható arra, hogy csak engedéllyel, vagy csak konkrét körülmények között ugasson.
  Azok a kutyák, amelyek őrzés közben ugatnak, általában a veszély eltűnt után elcsendesednek. Némely kutya azét "védi" a házat, mert nem biztos abban, kitől függ a látogatók érkezése. Az ilyen esetekben fontos, hogy megtanítsuk kutyánknak, mi irányítjuk a látogatókat (habár a kutya védelmező viselkedése valószínűleg megmarad, ha egyedül van otthon). Az ilyen domináns egyedek gazdáinak ki kell mutatniuk "falkavezéri" hatalmukat a kutya felett, a szigorú engedelmességi gyakorlatokon keresztül. Tanítsuk meg kutyánkat, hogy engedelmeskedjen a parancsnak, de hagyjuk figyelmen kívül, ha követelőzővé válik. 

A figyelemre vágyó kutyák azért ugatnak, hogy észrevegyék őket, és amint valaki közelít hozzájuk, abbahagyják. Különösen zavaró tud lenni, ha kutyánk akkor ugat, amikor éppen beszélünk valakivel. Ez annak az oka, hogy a kutya ilyenkor kirekesztve érzi magát. Ezt a problémát úgy lehet kezelni, hogy figyelmen kívül hagyjuk a kutya figyelemfelkeltési módszereit (pl., ha ugat, lökdösi kezünket, vagy ha lábunk elé dob egy-egy játékot).
  Üljünk le,  és kérjük a játékot, mielőtt megsimogatjuk és odafigyelünk rá - szüksége van olyan időszakokra is, amikor teljes figyelmünket neki szenteljük, így naponta legalább egy órát játsszunk vagy gyakoroljunk a kutyával.

A "magány-komplexus" miatt ugató kutyák gyakran nagyon ragaszkodnak gazdáikhoz, és az egyedüllétet nagyon nehezen viselik. Ha ez a helyzet, figyeljünk arra, hogy kutyánk jól kimozogta-e magát, mielőtt egyedül hagyjuk (illetve szoktassuk hozzá az egyedülléthez). Tanítsuk meg a "Nyughass!" parancs betartására, ezután hagyjuk egyedül egy szobában néhány percre. Ha a kutya elkezd ugatni, zajongjunk hangosan, hogy a kutya megijedjen, majd menjünk vissza a szobába, s ha csend van, dicsérjük meg, mielőtt ismét kimegyünk. Ezt valószínűleg többször is meg kell ismételnünk, de amint kutyánk hozzászokott, hogy csöndbe legyen, hagyjuk ott egyre hosszabb időre. Az is segít, ha olyan játékot adunk neki, amin érzi a szagunkat.

A helytelen viselkedés javítása

Azok a kutyák, amelyek jól idomítottak kölyökkoruk óta, nem okozhatnak komolyabb problémát öregebb korukban sem. A kevésbé jól idomítottak viszont felvehetnek rossz szokásokat, ezek nem csak idegesítőek, de veszélyesek is lehetnek. Ha kutyamenhelyről vettük kutyánkat, lehet, hogy antiszociális viselkedési problémával kell szembenéznünk. Némely probléma a helytelen képzés eredménye, mások a fegyelmezetlen kutya természetes ösztöneinek felszínre törése miatt vannak, megint mások pedig az unalom, szorongás, vagy frusztráltság következményei.

A kutyák ugatnak, ha izgatottak, idegesek, unatkoznak, vagy ha figyelmeztetni akarnak valamire, ezért a látogatók érkezése mindig nagy zajjal jár. Az ugató kutya hasznos a betörők elriasztására, a rövid vakkantások pedig természetes jelei a kutya izgatottságának. A kutyák gyakran csak azért ugatnak, hogy felhívják a figyelmet magukra, néha félelemből, máskor pedig az izgatottság jeleként, ha sokáig egyedül maradtak.
Hosszan tartó ugatás idegesítheti a szomszédokat, nem beszélve a kutyatulajdonosról. Néhány esetben azért is ugathat, mert boldogtalan - ezt pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni. A következő gyakorlat segíthet a probléma megoldásában.

Ahhoz, hogy e gyakorlat beváljon, sokat kell ismételni, ezért nagy türelemre van szükség.

Gyakorlat az ugatás megelőzésére: "Csend legyen!"

Ugatási problémák
Figyelemre vágyó kutyák

1. Mutassunk a kutyának egy játékot, de ne hagyjuk, hogy játsszon vele. Jutalmazzuk meg, ha ugat.

2. Tegyük a játékot a zsebünkbe, és szóban dicsérjük meg a kutyát, ha ugat, közben néha adjunk neki egy jutalomfalatot.

3. Figyeljük a kutyát, és adjuk ki az "Ugass!" parancsot, s jutalmazzuk meg, ha ugat.

4. Amikor a kutya megtanulta az "Ugass!" parancsot, mondjuk neki a "Csend legyen!" parancsot, és adjuk a kutyának a játékot, ha csendben marad. Tegyük el a játékot, ha megint elkezd ugatni.

5.Ismételjük meg a gyakorlatot, de ezúttal menjünk messzebb a kutyától.