Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
 
Főoldal
Gondoltad volna?

"Egy jó kutyának, halála után, a legjobb helye a gazdája szívében van."

Öregedéssel járó változások

Mivel sokfajta kutya van, egyáltalán nem meglepő, hogy a várható életkor fajtánként változik. Általában a kisebb méretű kutyák tovább élnek, mint a nagyobbak; a terrierek például akár húsz évig is, bár a mini kutyák e szempontból kevésbé szerencsések. Az óriás méretű kutyák, mint a dán dog, ritkán élnek tíz évnél tovább, a buldogoké pedig átlagosan hét év. A korcsok életkora kb. tizenhárom év. A kutyák nagy része hét- vagy nyolcéves korában már idősnek számít. Az élet hosszának egyik legfontosabb tényezője, hogy milyen gondoskodásban volt része. Ha például egy fiatalkori betegséget nem kezeltek, akkor ez károsíthatja a belső szerveket - ami egészségügyi problémákhoz vezethet néhány év múlva.
  Bizonyos fajok öregkorukra hajlamosak egyes betegségekre, amire a tenyésztő vagy az állatorvos természetesen felhívja figyelmünket. Az izületgyulladás és a vizelettartási zavar orvosi kezeléssel enyhíthető.
  Az állatorvosi költségek enyhítésére az Európai Unió országaiban különféle biztosítási lehetőségek léteznek, de hazánkban egyelőre ilyen megoldás nem áll rendelkezésre.
  Az idősebb kutyák kevésbé energikusak, mint fiatal társaik. Az öregedés lassú folyamat, gyakran nehéz észrevenni a jeleket, egészen a problémák megjelenéséig. Ideális esetben minden hét év feletti kutyát félévenként el kell vinni állatorvosi ellenőrzésre.
  Az öreg kutyák viselkedése lassan változik. Általában többet alszanak, és ingerlékenyebbek, főleg életvidám fiatalok körében, legyenek azok kutyák, vagy emberek. Néha többet ugatnak, ami akár a süketség jele is lehet - vagy annak, hogy valami zavarja őket. A gazda is legyen rugalmas, és alkalmazkodjon a kutya megváltozott igényeihez. Lehet például, hogy sokkal kevesebbet eszik, és napi egyszeri kiadós étkezés helyett szívesen aszik többször keveset. Ha a kutyának merev a nyaka, emeljük étel- és itatótálját fejmagasságba. Mozgási nehézségek is jelentkezhetnek, különösen reggel, illetve intenzívebb mozgást követően. A kutya bármennyire is vonakodik a mozgástól, mindig jól mozgassuk meg, hiszen ez szellemileg is felfrissíti - és az egészséges bélműködése fenntartásában is hasznos. Egy öreg kutya bizonyára sokkal szívesebben megy többször rövid sétára, főleg ha szív-, légúti vagy izületi betegségben szenved.
  A kutyát zavarhatja öregedő teste, és az is frusztrálhatja, hogy nem tud megtenni olyan dolgokat, amiket korábban már megszokott. Kerüljük el, hogy stresszhelyzeteket kényszerítsünk a kutyára. A megszokás és a biztonság mindennél fontosabb, ezért ne változtassunk hirtelen körülményein.

Az utolsó figyelmesség

Ha kutyánknak olyan fizikai problémája vagy betegsége van, ami számottevően csökkenti életminőségét, vagy állandó fájdalmai vannak, az állatorvos a leghumánusabb eljárást tanácsolja. Gondoljuk meg, kutyánk mire képes még, és hogy elégedettnek tűnik-e. Például képes-e egyedül enni és járni, tudja-e tartani a vizeletét. A halállal szembenézni nehéz, de ha kedvencünk szenved, fájdalmának véget vetni a legnagyobb figyelmesség.