Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 -Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Választás előtt
 
Főoldal
Gondoltad volna?
Választás
A dalmatáknak sok testmozgásra van szükségük
A labradorok közkedvelt családi kutyák
Választás előtt

 

Bőr: fajtától függöen a bőrön laza gyűrődéseknek kell lenniük.

Bunda: tiszta és fényes legyen.

Farktő: nézzük meg, bolhás-e.

Végbél környéke: tiszta legyen.

Has: rugalmas, viszonylag puha legyen

Fülek: nézzük meg, vannak-e a szélén tetvek.

Orr: hidegnek és nedvesnek kell lennie, váladék nélkül.

Szemek: nyitottak és tiszták.

Az alábbi szempontokat követve vizsgáljuk meg a kölyköt vásárlás elött:
Milyen kutyát válasszunk?
A gazdaszerep összetett, sok pluszfeladattal jár, így alaposan meg kell gondolnunk, szeretnénk- e kutyát, és ha igen, milyet. Fontos, hogy ne csak a gyermekünk unszolásának engedve szerezzünk be egy házi kedvencet - döntésünk legyen logikus és megfontolt.
  A kutya egy újabb családtag lesz, aki figyelmet és gondozást igényel éveken keresztül (egy kutya átlagos élettartalma 13 év). Egy jövendőbeli kutyatulajdonosnak végig kell gondolnia, lesz-e ideje és türelme egy kutyához, amelyet majd etetni, gondozni, sétáltatni és tanítani kell. Ha úgy gondolja, hogy feltudja vállalni ezt a szerepet, akkor a rászánt időt és erőfeszítést ragaszkodásával többszörösen meghálálja a hűséges barát, aki éveken át nyújt örömöt, szórakozást és társaságot.
Mielőtt megvennénk az ebünket, el kell döntenünk, mit is szeretnénk. Be akarunk-e tanítani egy kölyköt? Vagy inkább beszereznénk egy érett kutyát egy kutyamenhelyről? Tudunk naponta rendszeresen foglalkozni vele? Ha egész nap dolgozunk, vagy naponta több mint négy órát egyedül hagynánk a kutyát, akkor valószínű, hogy a kutya nem a legideálisabb számunkra, mert alapvetően szociális lényekről van szó, és nem szeretik az egyedüllétet. Ne felejtsük el a kutyatartás költségeit sem - az ételen kívül a kutyának kell nyakörv, azonosító biléta, oltások, állatorvosi ellátás, fekhely, játékok stb. A nagy testű kutyák eltartása általában többe kerül, mint a kisebbeké.
Minden kutyának más a vérmérséklete, de az egyes fajtáknak vannak bizonyos rá jellemtő tulajdonságaik. Ha megvizsgáljuk életstílusukat, leszűkíthetjük a számunkra megfelelő kutyafajták körét.
  Aki általában kevésbé sürgő-forgó, pihenős alkat, vagy kevés az ideje, keveset mozog, válasszon inkább üldögélős fajtát, aminek elég egy rövid séta a ház körül vagy egyszerűen csak a kosarába fekszik. Az ölebek csoportjából lenne ideális számára egy kutya, pl. a Yorkshire terrier, vagy a King Charles spániel.
Egy elkötelezett túrázó, aki szeret mozogni az időjárástól függetlenül, bizonyosan egy aktív kutyára - vadászkutyát vagy munkakutyát - értékelne a legjobban, mint pl. az arany retriever, a szakállas collie vagy a boxer. Azt is megkell említenünk, hogy ezeknek a kutyáknak szellemi kihívásra is szükségük van, mivel nagyon intelligens állatok; engedelmességi kiképzés, ügyességi gyakorlatok hasznosak lehetnek számukra, és egyben segíthetnek a viselkedési problémák megelőzésében.
  Ha valaki sokat van a szabadban, és egész nap szeretne egy kutyát maga mellé, olyan társat válasszon, amelyik szereti ezt az életformát, pl. a szibériai husky, a dalmata, a pointer, a vizsla vagy a retriever.
A gyerekes családoknak olyan ebekre van szükségük, amelyek eltűrik a családi élettel járó időnkénti nehézségeket. A gyerekeket meg kell tanítani, hogyan bánjanak tisztelettel a kutyával, a kutyának pedig fesztelennek kell lennie, szeretnie kell a testmozgást, és sok figyelemben kell részesülnie. Az apportírozásra használt vadászkutyák, főként a Labradorok, épp a fenti okok miatt kedvelt családi kutyák. Egy jó családi kutyának már kölyökkorában is gyerekek közelében kell lennie, ezért ha menhelyről szerezzük be kutyánkat, alaposan nézzünk utána, honnan jött. Bármilyen gyengéd is a kutya, kisgyereket soha ne hagyjunk együtt vele - a kisgyerekek ugyanolyan kiszámíthatatlanok, mint a légkiegyensúlyozottabb kutya.
  Több tudományos munka kimutatta, hogy a háziállattartás hasznos mind a gyerekek, mind a család számára. A kutya a játék és a tanulás forrásai, emellett a gyerekek megtanulják felelőséggel kezelni az állatokat, úgy, mint az élet  törvényeit is, s mivel a kutyáknak arányosan rövidebb az életük, megtanulnak megbirkózni a halál gondolatával is. A Bécsi Egyetem egy tanulmány kimutatta, hogy a kutyatulajdonos gyerekek sokkal népszerűbbek lettek az iskolában, valószínűleg azért, mert kutyájukkal játék közben jobban megtanulták a nonverbális kommunikációt.
A Yorkik kicsik, dejelentős gondozást igényelnek
King Charles spániel