Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Tenyésztés
 
Főoldal
Gondoltad volna?
Tenyésztés

Fontos eldöntenünk, hogy szukánkat szeretnénk-e fedeztetni, vagy sem. Meg kell gondolnunk, mit csinálunk a kölykökkel. Valószínűtlen, hogy mindegyiket meg akarnánk tartani, tehát gondoljuk meg, mi történik majd velük. Biztos, hogy el tudjuk adni, vagy ajándékozni valamennyit? Vagy ott maradunk 4-5 gyorsan fejlődő kiskutyával - amire sem elég pénzünk, sem elég energiánk nincsen. Felelőtlenség engedni, hogy kutyánk vemhes legyen, ha a kölykök jövője bizonytalan. Kegyetlenség lenne kutyamenhelyre küldeni őket, bár a kutyamentő központok megfelelő ellátást biztosítanak, az ő lehetőségeik sem kifogyhatatlanok.
  Tudni kell, hogy ha nem fajtiszta a kutyánk, a kölykök valószínűleg nem az anyjukra fognak hasonlítani, és ha mindkét szülő kevert, nehezen lehet előre megmondani, milyenek lesznek a kiskutyák. Bár, ha fajtiszta kutyánk van (s a kan is az), legalább azt biztosan tudjuk, olyan kiskutyák születnek, amelyek kinézete és viselkedése előre megjósolható. A fajtiszta kutyákat vásárlók a legjobbat akarják, tehát próbáljunk arról meggyőződni, hogy a kiválasztott kanon meglátszanak-e a fajta jellemzői, megbízható temperamentumú, és megvan a megfelelő pedigréje, törzskönyve.
  Ha úgy érezzük, megvannak a megfelelő feltételek ahhoz, hogy saját szukánkat pároztassuk, kapcsolatba kell lépni az állatorvossal, aki tud ajánlani tenyésztőt (aki a leendő kan megtalálásában is segíthet), emellett tanácsot ad, hogyan kell bánni a szukával a vemhesség alatt.

A kutyakölykök nagyon aranyosak - de szeretnénk belőlük egy egész házra valót?
Fedeztetés
Egy szuka tüzelési időszaka két-három hétig tart. Külső szeméremajkai megduzzadnak, s véres váladékozás lép fel. A hím kutyák észlelni fogják azt az erős szagot, ami a nőstények párzási időszakát jelzi. A tüzelés első jeleitől számítva körülbelül a tizenkettedig nap táján lesz fogékony a nőstény kutya, és az is marad körülbelül 5-7 napig. Ekkor válik alkalmassá a pároztatásra - a hímek egyébként erre mindig készem álnak. Kétévesnél fiatalabb nőstényt ne pároztassunk, mert vagy fizikailag, vagy mentálisan nem érett arra, hogy az anyasággal megfelelően megbirkózzon.
A vemhesség átlagosan 60 napig tart. Minden tüzelés után hormonális változások lépnek fel (amely ún. álvemhességhez is vezethet), akár vemhes a nőstény, akár nem, tehát semmilyen vér- vagy vizeletminta nem tudja a kicsiket kimutatni. Az állatorvos a 3-4 hét környékén tudja megállapítani a vemhességet. Körülbelül hathetes vemhesként a nőstény kutya hasa láthatóan kerekebb lesz, emlői pedig megnagyobbodnak - ezek a közelgő anyaság egyértelmű jelei.
  Innentől fogva a leendő anyának több ételre és több pihenésre van szüksége. Fokozatosan növeljük az ételadagját a vemhesség végéig. Kb. másfélszer többet eszik ilyenkor a szuka, mint normálisan, ezért adjunk neki kétszer egy nap. A kisebb termetű kutyák normális ételadagjuk kétszeresét is megehetik. Pár nappal az alom megérkezése előtt elmehet az állat étvágya és az utolsó ételt visszahányhatja.
A kis kölykök várható érkezése előtt készítsünk egy dobozt az elléshez, és mutassuk azt be a kutyának. Meleg, csendes helyen kell ennek lennie, de biztosítsuk, hogy hozzáférhető legyen akkor is, ha nekünk vagy az állatorvosnak az ellésben segédkeznünk kell. Ellődobozok állatboltokban kaphatók, de akár mi magunk is elkészíthetünk egyet. Béleljük ki a dobozt meleg, mosható, műszálas anyaggal és újságpapírral - az ellés nem tiszta dolog. Készítsünk elő egy másik dobozt törölközőkkel, fertőtlenítőszerrel, ollóval, és tartsuk kézközelben.
  A nőstények többsége nehézségek nélkül hozza világra kicsinyeit, de ésszerű előre átbeszélni a folyamatot állatorvosunkkal. Egy-két nappal a kölykezés előtt a kutyának elmegy az étvágya és nyugtalan lesz, gyakran fészket is próbál készíteni. Röviddel a szülés kezdete előtt izgatottá válik, légzése élénkül, hőmérséklete két-három fokkal esik (a kutya normális hőmérséklete 38-39 C). Az összehúzódások kezdetétől számítva több óra is eltelhet, amíg az első kölyök megérkezik, amíg az első kölyök megérkezik. Ahogy előbukkan, a többi is folyamatosan követi 10-80 perces időközönként.
  A gazdik valószínűleg csak nézői lesznek a szülésnek, de arra figyeljünk, hogy minden egyes kutyakölyökkel érkezik egy méhlepény is. Ha úgy tűnik, kutyánk eredménytelenül vajúdik, rengeteget küszködik, és egyetlen kutyakölyök se jelenik meg, értesítsük állatorvosunkat. Lehet, hogy kutyánknak császármetszésre lesz szüksége, ez gyakori nagy fejű fajoknál (pl. a buldognál). Ne engedjük, hogy kutyánk kimerüljön a vajúdásban, mert ez a felépülését fogja nehezíteni.
  A kutyakölykök fejjel vagy farokkal bújnak elő - mindkét eset normális. Az anya erőteljesen nyalogatja a kicsiket, ezáltal eltávolítja róluk a magzatburkot, majd a köldökzsinórt elrágva elválasztja a kölyköt a méhlepényről - amit később megeszik. A nyalogatás azt is szolgálja, hogy  a  kölykök légzését stimulálja, serkentse a vérkeringést, illetve, hogy felmelegítse őket.
  Amint az összes kölyök a világra jött, anyjuk megeteti őket, és feneküket nyalogatja, hogy az ürülék és a vizelet ürítését elősegítse. Három hétig minden kölyök ürülékét megeszi (ez a kutyák őseinek viselkedésére utal vissza, erre azért volt szükség, hogy a ragadozók elől elrejtsék védtelen kölyköket). Az első három héten a kölykök teljes mértékben anyjuktól függenek. Az evésen, illetve az alváson kívül mást nem csinálnak, csak összebújnak, mert melegre és biztonságérzetre van szükségük. A szemük kb. tíz napos korukban nyílik ki.
  Néhány faj hajlamos a kannibalizmusra. Megszállottan nyalogatja a kölykeit, ami után megeszi őket. Leginkább a bull terrierek hajlamosak erre, ezért a szoptató szukát állandóan figyelni kell, amíg a kölykök köldökzsinórja le nem szárad.
  A gazdáknak mindig biztosítaniuk kell, hogy az anyák kényelmes, meleg helyen maradjanak, egészségesek és jól tápláltak legyenek, ami elősegíti a tejelválasztást. Kézbe vehetjük a kölyköket, de ne izgassuk fel az anyát, mert védeni fogja őket. Ellenőrizzük, hogy mindegyik rendesen fejlődik-e, s naponta mérjük meg súlyukat. Kb. négyhetes korukban már sokkal aktívabbak, addigra megtanulnak egymással kommunikálni.
A leválasztás háromhetes korban kezdődhet el, amikor kiegészíthetjük a kölyök táplálékát (ami ugyanakkor csökkenti az anya terhét is). Hathetes korukban már teljesen le kell választani őket, ekkortól kölyöktápot kaphatnak. Beszéljük meg az állatorvossal a féregtelenítést és az oltások időpontját. Nyolchetes korukra a kölykök készek arra, hogy elhagyják otthonukat.
Egy új élet születése
Ellés