Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Kölykök
 
Főoldal
Gondoltad volna?
A kölykök

Ellenállhatatlanul aranyos, szőrös kis rosszcsontok - de a kutyakölykök nagyon sok munkát igényelnek. Még az olyan hajthatatlan emberek is, akik soha nem akartak állatot tartani, sokszor ellenállhatatlan vágyat éreznek egy ilyen kis teremtés babusgatásához, a kisgyerekek pedig folyamatosan nyúzzák szüleiket egy szőrös kis játszótársért. Az ösztön az ilyen kis állatok védelmére bennünk van, de mi lesz, ha a kis szőrcsomó egy nagy és igényes kutyává nő? Hogyan vesszük rá, hogy engedelmeskedjen nekünk? És ami a legfontosabb: meddig tart, míg szobatiszta lesz?

A kutyakölykök szórakoztatóak, ellenállhatatlanul aranyosak.....És kemény munkát jelentenek számunkra!!
A kutyakölykök életük első heteit evéssel és alvással töltik
Az első hetek

Életük első két hetében, amíg érzékszerveik kifejlődnek, szemük kinyílik és elkezdenek reagálni környezetükre, a kölykök csak anyjukra hagyatkozhatnak. A következő két hétben a kölykök kissé függetlenebbekké válnak, farkukat csóválják, morognak, ugatnak, és ahogy testük egyre jobban tudja kezelni testhőmérsékletüket, egyre messzebb csatangolnak anyjuktól. Ezután egy intenzív szocializálódási folyamat kezdődik, amikor minden szagot, látványt, hangot, érintést magukba szívnak, amik mind segítségükre lesznek felnőttkorukban. Nagyon fontos, hogy a kölykök emberekkel is kapcsolatba kerüljenek az első két hétben, hogy megszokják őket. Minél szélesebb körben szerez tapasztalatot a kölyök, annál jobban tud majd alkalmazkodni felnőttkorában.

A kiskutya új otthona

A kölyökkutyákat általában hat és tizenkét hetes koruk között választják el anyjuktól. Ez megpróbáltatást jelent a fiatal kutya számára, ezért fontos, hogy biztonságban érezze magát. Intézzük úgy, hogy a kölyöknek legyen alkalma felfedezni új otthonát, hozzászokhasson az új arcokhoz, szagokhoz és hangokhoz az esti elalvás előtt.

Míg rá nem szoktatjuk a szobatisztaságra, célszerű a fekhelyet a konyhában elhelyezni, ahol könnyebb a "baleseteket" feltakarítani. Mivel a konyha melegebb is, és finom illatokkal van tele, jó hely az új otthon megismerésére. Ha a fekhelyét egy járókában helyezzük el, az biztonságot nyújt a kölyök számára is, és megakadályozza, hogy rosszalkodjon. Mivel a kölyökkutyáknak sok alvásra van szüksége, ezért helyezzük a fekhelyet távol a ház zajától, ahol evés után szundíthat egyet. A csecsemőkhöz hasonlóan a kölyökkutyák is felébredhetnek éjszaka, de megnyugszanak, ha van a közelükbe valaki. Ennek ellenére hozzá kell szokniuk, hogy egyedül alszanak el, és ezt már korán el kell kezdeni. Hozzáállásunk attól függ, mennyire vagyunk erősek egy izgatott kutyával szemben. Az egyik megoldás az, ha egy ébresztőórát teszünk mellé, amely ketyegése anyja szívdobogására emlékezteti. Néhány vinnyogás elkerülhetetlen, de előbb-utóbb megnyugszik. Egy másik elmélet viszont azt mondja, hogy az első néhány éjszakára a kutyus fekhelyét gazdája hálószobájába kell helyezni. Az ember közelsége biztonságérzetet nyújt a kölyköknek, és nekünk sem kell a konyhában botorkálni, ha meg kell nyugtatni a kutyát. Ha ezt a megoldást választjuk, hagyjuk a kölyköt napközben aludni, és az egyedül töltött időt fokozatosan hosszabbítva szoktassuk rá, hogy végül éjszaka is egyedül aludjon a fekhelyén.

A fekhely és az alvásidő
Kölykök
Kölykök