Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Étrend
 
Főoldal
Gondoltad volna?
Étrend

A kutyák húsevők. Emésztőrendszerük úgy fejlődött, hogy a húsból származó fehérjét tudják felszívni, és fogazatuk is a hústépéshez alkalmazkodott. Ennek ellenére a kutyák - úgy, mint az emberek - nem lennének képesek kizárólag húson élni! Hozzánk hasonlóan nekik is tápanyagok egyenlített keverékére van szükségük. Ezekből megfelelő arányba jutnak hozzá a szükséges mennyiségű szénhidrátokhoz, zsírsavakhoz, fehérjékhez, ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz. A kutyák keresgélő ősöktől származnak, ezért meg tudnak élni rendszertelen étrenden is, ennek forrása látszólag bármi lehet - viszont ez kétségtelenül táplálkozási hiányossághoz vezethet. A legtöbb felnőtt kutya egyszer vagy kétszer egyen naponta, és állandóan legyen friss vize. A legtöbb kutyának reggel van a főétkezése, estére pedig elég egy kevés táp is.
  A kutyák energiafelhasználása és kalóriaigénye változó. A kölyökkutyáknak több kalóriára van szükségük, mint a felnőtt kutyáknak, a munkakutyák több ételt esznek, mint a keveset mozgók, és az öregebb kutyák valószínűleg kevesebbet fogyasztanak, mint a fiatalok. Mindig szakembertől kérjünk tanácsot, ha nem vagyunk biztosak abban, mennyi táplálékot adjunk kedvencünknek. A kutyáknak nagyjából ugyanazokra a tápanyagokra van szükségük, mint az embereknek. A fehérje a növekedéshez kell, emellett fontos szerepet játszik a sejtek falának felépítésében, és a gyógyuló szövetek újraépítésében. Eredetét tekintve a fehérje lehet növényi vagy állati, de a növényi fehérjékben nincs meg néhány esszenciális aminosav, amelyre az emlősöknek szükségük van. A szénhidrátok az energiát szolgáltatják a test számára. A kutyák szénhidrátigényüket a szárazeledelből, rizskenyérből és gyári jutalomfalatkákból, kutyakekszekből nyerik. A zsírok alapvető fontosságúak. A vitaminok, illetve az ásványi elemek - mint a kalcium, a foszfor és a só (nátrium-klorid) - általában megtalálhatók egy jól kiegyensúlyozott étrendben, de ha az állatorvos szükségesnek tartja, akkor kiegészítésként még adható.

A testsúly ellenőrzése
Fontos, hogy ne etessük túl a kutyát, mert a túlsúly egészségtelen, megterheli az izületeket, az emésztőrendszert és a belső szerveket. Egy kövér kutya rövidebb életű lesz, mint egy vékonyabb. A legtöbb duci eb azért túlsúlyos, mert sokat kap enni, és keveset mozog. Egy egészséges kutyán felülről nézve látni lehet a derekát, és ki lehet tapintani a bordáit anélkül, hogy szabad szemmel látnánk. Ne zaklassuk kutyánkat súlya miatt, és soha ne vessük hirtelen szigorú fogyókúra alá. Ha úgy gondoljuk, hogy a kutya túlsúlyos, kérdezzük meg az állatorvost, hogyan adhatna le néhány kilót.
  Ha rendszeresen mérjük a kutya súlyát, észre fogjuk venni a súlygyarapodást és a súlyvesztést is - ami betegség jele is lehet. A kutya súlyát úgy mérhetjük meg a legegyszerűbben, ha ölbe vesszük, és felállunk a szobamérlegre, ezután kivonjuk saját súlyunkat az eredményből. Ha nagy testű kutyánk van, próbáljuk meg rávenni, álljon meg a mérlegen. A tenyésztők és az állatorvosok pontosan tudják, mekkora a kutya átlagos súlya.
Melyik eledelt?
A mai kutyák - vagy inkább modern gazdáik - már sokféle kutyaeledel közül választhatnak, kezdve a hagyományos "asztali falatoktól", a tudományosan összeállított eledelekig, amelyeket például kölyköknek vagy szoptató szukáknak fejlesztettek ki. Ezért nem könnyű eldönteni, melyik eledel felel meg kutyánknak. Fontos szem előtt tartani a kutya fajtáját, méretét, korát, s hogy mennyi idő alatt tudjuk elkészíteni az eledelt. Néhányan szeretnek frissen készített eledelt adni kutyájuknak. Ez egyrészt időigényes, másrészt tudományos tanulmányok szerint az otthon készített eledelek 90 százaléka - tápanyag-összetételét tekintve - nem kiegyensúlyozott. A kutyaeledelt készítő cégek nagy mennyiségű pénzt költöttek a kutyaétrend kutatására, hogy a legmegfelelőbb összetételű és legízletesebb termékeket tudják nyújtani. Nemcsak könnyebb előre legyártott eledelt adni a kutyának, de így biztosak lehetünk abban, hogy kedvencünk megkapja a számukra szükséges tápanyagokat és vitaminokat. Arra is ügyeljünk, hogy kövessük a gyártó adagmennyiségekkel kapcsolatos utasításait.
  A speciális eledeleken és jutalomfalatkákon kívül az előre gyártott kutyaeledeleknek három fő típusát különböztetjük meg: konzerv, száraz és félszáraz ételek.
A szupermarketekben is kapható legtöbb konzerv kutyaeledel megfelelően összeállított, egészséges táplálékként szolgál kutyánk számára. Egyesek ún. komplett vagy teljes értékű tápok (minden tápanyagot megfelelő arányban tartalmaznak), mások alacsonyabb szénhidrátszintűek - ezeket ki kell egészíteni más kutyaeledellel. Marha-, sertés-, baromfihúsból, nyesedékből, belsőségekből vagy halból készülnek, és vitamin-, illetve ásványianyag-kiegészítőket is tartalmaznak.
Ezek a termékek nagyon praktikusak. Gabonakészítményekből és fehérje keverékekből készülnek, amit különböző alakokra formálnak (ún. pellett), ezenkívül (az ízletesség növelése céljából) zsírral vonják be. Egyes fajtákat fogyasztás előtt vízzel kell felönteni. Akár négyszer annyi kalóriatartalmuk is lehet, mint a konzerveknek, ezért kisebb adagokkal kell kimérni.
Szárazeledellel a megfelelő menniségű tápot adjhatjuk.
A félszáraz kutyaeledelek nem teljes értékű tápok, így nem kizárólagos tápanyagforrásnak gyártják, ezért más étellel kell keverni a megfelelő szénhidrátmennyiség miatt.
A gyártók speciális ételeket is készítenek, például magas energiatartalmú tápanyagot kutyakölykök számára, valamint vitamin és ásványi anyagokban gazdag táplálékot idősebb kutyáknak, vagy szoptató szukáknak. Egyes cégek ún. diétás tápokat is gyártanak konkrét egészségügyi problémákkal küszködő kutyáknak (például a cukorbetegség, a szív- és veseelégtelenség). Ezeket kizárólag az állatorvos tanácsára adhatjuk a kutyának.
  Ezenkívül létezik számtalan mennyiségű keksz és jutalomfalatka, kezdve a hústartalmúaktól a csontformájú kekszig. Viszont soha ne adjunk kutyánknak édességet, különösen csokoládét, mert nagy mennyiségben akár meg is mérgezheti! Tehát, ha jutalomfalatot adunk kutyánknak, az legyen kifejezetten e célra gyártott falatka. Mivel ezek magas kalóriatartalmúak, feltétlen számoljuk bele a kutya napi kalóriaadagjába.
A disznófül kutyaínyencség
A kutyafalatka jó jutalom
Konzerv tápok
Az étrend megváltoztatása
Száraz tápok
Félszáraz pápok
Speciális eledelek és jutalomfalatkák
Ha másfajta ételt adunk kutyánknak, fokozatosan vezessük át az újra. Ha például nedves ételről váltunk szárazeledelre, kezdjünk egy fele-fele étrenddel, fokozatosan egyre több szárazeledelt tegyünk a tálkájába, és egy-két hét alatt váltsunk.    
A kutya etetése mellett mindennap gondoskodjunk fogainak megtisztításáról is. A súlyos fogínybetegségek idősebb kutyáknál szívproblémákhoz is vezethetnek, ha többet nem is, annyit mindenképpen nyerhetünk, ha legalább elkerüljük a kellemetlen szájszagot. Állatorvosunk ajánl majd megfelelő kutyafogkrémet, de egy keményebb tárgy rágcsálása is tisztán tartja a fogakat. Kerüljük a csontokat, s inkább nyers bőrből készült rágcsálnivalókat adjunk a kutyának.
Nincs arra meggyőző bizonyíték, hogy a kutyák megunják, ha mindennap ugyanazt a fajta ételt kapják. Van azonban néhány kutya, főleg a kis növésűek, amelyek nyűgösek lehetnek a koszt miatt. Jó néhány estben az étel fölötti verekedés része annak a harcnak, amely során a kutya megteremti dominanciáját "falkáján" belül - a vadon élőknél a falkafőnök eszik először -, s lehet, hogy úgy próbálja meg megszerezni a jogait, hogy bizonyos ételeket visszautasít. Ne engedjük meg ezt a fajta viselkedést! Először ellenőriztessük az állatorvossal, hogy a kutya egészséges-e, s csak aztán vezessük be az új étkezési rendet. Hagyjuk a kutya táljában az ételt legalább egy óráig, és csak akkor dobjuk ki, ha még mindig érintetlen. A kutya akár napokig is kibírja étel nélkül - de fel fogja adni, ha igazán éhes lesz.
  Úgy tűnhet, néhány kutya szereti a füvet. Noha ez eredendően nem veszélyes, fertőzésekhez, betegségekhez is vezethet. Kialakult nézet, hogy a kutyák akkor esznek füvet, ha gyomorbántalmaik vannak - mert a fű gyakran idéz elő hányást. Valójában ez annak is jele lehet, hogy a kutyának több rostra van szüksége.
  Más kutyák látszólag szívesen eszik meg saját ürüléküket. Ezt a viselkedést bélsárfalásnak (coprophagia) nevezik. Több magyarázat is van erre a szokásra. Elképzelhető, hogy a kutya K-vitamin-, illetve bizonyos B-vitamin-hiányban szenved, amelyet a bélben lévő baktériumok termelnek. Azonban ez a viselkedés szokássá is alakulhat, s főleg olyan kutyáknál terjed el, amelyeket nem higiéniás helyen tartottak. Takarítsunk minél előbb, hogy az ürülékfogyasztás lehetőségét csökkentsük. Nagyon súlyos esetben az állatorvos felírhat egy Cythiomate nevű készítményt, amelytől az ürülék elfogyasztását követően a kutya nagyon rosszul érzi magát.
  A turkálás, keresgélés természetes kutyaszokás, aminek egyetlen eb sem tud ellenállni - ha elérhető helyen ételt talál. Ne engedjük, hogy kutyánk eldobott ételmaradékok után szaglásszon, és minden ételféleséget zárjunk el otthon is. Az állandó étel utáni kutatás betegség jele is lehet. A hasnyálmirigy elégtelensége például megnöveli a kutya étvágyát, mindek következtében a kutya minden adandó alkalommal megpróbál ételhez jutni.
  
Fogápolás
Étkezési problémák