Főoldal
Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
A tengerimalacok fajtái és változatai

A Himalájai érdekes mintázatát fekete, illetve csokoládébarna foltok adhatják. A foltok a kiálló testrészeken, így a füleken, orron és a végtagokon jelentkeznek. Az újszülött Himalájai tengerimalacok fehérek, jellegzetes mintázatuk csak néhány nap múlva kezd kialakulni. A színezet rendkívül érzékeny a külső hőmérsékletre: melegebb helyen - például lakásban - tartott példányok világosabb színezetet nyernek fejlődésük során.

Az Abesszinek szőrzetét tulajdonképpen forgók sokaság alkotja. Két forgó - vagy rozetta - találkozásánál a felmeredő szőrszálak tarajt alkotnak. A szőrszálak merevek, kissé drótszerűek, és soha nem simulnak a testre, hosszuk mintegy 3,75 cm.
A kiállításra szánt példányok rozettái megfelelő alakúak és elhelyezkedésűek legyenek. A tomporon négy forgónak kell lennie csakúgy, mint a hát közepén, a nyereg területén. A vállakon egy-egy rozetta legyen. A fenti kikötések miatt igen nehéz megfelelő szőrzetű Abesszineket tenyészteni, és még ha van is egy kiváló tenyészpárunk, korántsem biztos, hogy utódaikon is megjelenik a rozetták kellő elhelyezkedése és alakja.
  Az Abesszinek színezete lehetőleg többszínű legyen. Ez már csak azért is kívánatos, mert az egyszínű példányik szőrzete jóval puhább. Mind a Teknőc, mind a Teknőc-fehér változat "drótszőrű", így rozettáik sokkal csinosabban állnak. E két rendkívül gyakori színváltozaton kívül kedvelt még a Tarka, melynek bundájában vörös és fekete foltok váltakoznak. Ha egy ilyen egyed szőrzetében a fekete az uralkodó szín, azt erősen tarkának nevezzük, míg ha vörös színből van rajta több, akkor enyhén tarkának hívjuk. Mivel az Abesszinek szőrzete lassan éri el teljes pompáját, ezt a fajtát csak 18 hónapos kora után érdemes kiállítani.

Himalájaiak

Abesszin
Rexek
Hosszú szőrű változatok
Fajták
Lap tetejére

A Rex tengerimalacokat Észak-Amerikában gyakran csak Teddyként emlegetik, plüssfigurához való hasonlatosságuk miatt. A fiatal Rex példányok szőrzete hullámos, és csak később válik gyapjassá. A szőrzet durva tapintású, a szőrszálak nem simulnak a testhez, mivel merev, rugalmas anyagúak. A Rex típus bármilyen színezettel kombinálható, de akár más mutációkkal is, például a Szaténnel.

A hosszú szőrű tengerimalacok inkább kiállítási körökben népszerűek, hiszen szőrápolásuk rendkívül időigényes feladat. Hacsak nem vagyunk elszánva arra, hogy nap mint nap fésülgetni fogjuk kedvencünk bundáját, inkább mondjunk le erről a változatról. A hosszú szőrű tengerimalacok közül a leghosszabb ideje tenyésztett változat a Perui, melynek bundája jóval sűrűbbé vált a tenyésztés folyamán. Az újszülött Peruiak viszonylag rövid szőrzettel születnek, ilyenkor könnyen kivehető a fején és a tomporon lévő két rozetta, melyek később a hosszú szőrzetet adják.
  Kb. három hónapos korban a Peruiak szőrét olyasfajta csavarokkal kell kezelni, amilyet a fodrászok használnak. Kezdetben csak három csavaróra van szükség: egy a hátsó fertályra, egy-egy pedig a testoldalakra. Ahogy nő az állat szőre; a csavarók száma úgy emelkedik. A csavarókat könnyen elkészíthetjük. Mindegyikhez szükséges lesz egy 5x2,5 cm-es balsafa rudacskára, és egy kb. 15 cm széles papírcsíkra. A papírcsík két végét hajtsuk be a fadarab végeinél, majd egyszer a fadarab köré tekerve ragasztóval rögzítsük azt. A papírcsíkot teljes hosszában harmonikaszerűen hajtogassuk meg. Ezután hajtogassuk ki, majd a szőrzettel együtt hajtsuk be újra, végül gumival rögzítsük. A Peruiak kiállításon való bemutatására különleges, durva vászonborítású, 15 cm magas állványokat alkalmaznak, melyekről az állat szőre szabadon gyűrűzhet le két oldalt. Fontos az is, hogy a kiállításra szánt állatokkal fiatal koruktól foglalkozzunk, hogy megtanulják, hogyan kell nyugodtan állni a bírálat ideje alatt.
  Más hosszú szőrű változatok is léteznek manapság, így például a Sheltie, amelyet könnyen megkülönböztethetünk a Peruitól, hiszen ennek nincsen a fején forgó.
  A Rex típusú Peruiakat Alpakának nevezik, ennek a fajtának a szőre hosszú és göndör. A Rex Sheltie-k fajtaneve Texel. A Frufrus Sheltie fajta, amelynek felálló tarajában középen választék van, a Coronet, ugyanez a Rex-mutációval kombinálva pedig a Merino. Ezek mind rendkívűl ritka változatok.  

A Sheltie-t az különbözteti meg a hasonló Peruitól, hogy arcát nem takarja el hosszú szőr. Van azonban egy hosszabb szakáll az arcon, és a test végén is hosszúra nő a szőr. A bundája gondozást igényel.
Fekete Himalájai. Ezeknek a kellemes külsejű tengerimalacoknak a Himalája nevű gén alakítja ki a színezetüket, ez felelős a sötét színű foltok megjelenéséért.
Deres Abesszin. Ennél a fajtánál tisztán látszanak a rozetták találkozásánál lévő tarajok. A rozetták középpontjainak egy vonalban kell lenniük, mint ennél a pédánynál.
A Rex típus bármilyen hosszúságú vagy színű bundában előfordulhat. Ez itt egy Ezüst Aguti Rex. A Rexek bundáját csak ritkán kell gondozni, bundájuk így is kiváló állapotban van.
Előző oldal
Gondoltad volna?