Főoldal
Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
A tengerimalacok betegségei

Bár a tengerimalacok ritkán betegszenek meg, fogékonyak a különböző bőrbetegségekre. Ezek főként a C-vitamin-hiányos táplálkozás esetén alakulnak ki, amelyek eredményeképpen szőrhullás, vérzések és általános legyengülés jelentkezhet. Ilyenkor táplálék-kiegészítőkre van szükségük.

A leggyakoribb bőrbetegségért mikroszkopikus méretű atkák a felelősek, és ez gyakran szőrhullással jár. Ez elsőként a fejen és a lapockák környékén jelentkezik, és - amennyiben nem kezelik - innen terjed a test többi részére. A betegségben szenvedő állatok nyugtalanok, hiszen a betegség viszketést okoz. Súlyosabb esetekben rángások is előfordulhatnak.
  A kezelés mielőbbi elkezdése nagyon fontos, és ma már sikeresen alkalmazható gyógyszere is van, az invermectin, mely injekció formájában kerül beadásra. A tünetek okát először természetesen meghatározzák: az állatorvos a bőrről vett kaparékot mikroszkóp alatt megvizsgálva látni fogja az atkát. A diagnosztizálás után az injekció beadására kerül sor, melyet 3 hetente ismételni kell, míg tünetmentes nem lesz kis kedvencünk. Tengerimalacunk ketrecét alaposan mossuk ki, fertőtlenítsük, nehogy újrafertőződjön. Egyes bőrbetegségek gyakran jelentkeznek a nőstényeknél a vemhesség alatt, vagy közvetlenül az ellést követően. Ezek között jellegzetes a "törött hát" szindróma, amely főként a világos szőrzetű egyedeken alakul ki, általában a melegebb hónapokban. Ez tulajdonképpen a háton végighúzódó kopasz folt kialakulását jelenti, melynek elsődleges oka a tengerimalac étrendjében keresendő. Sokszor okozza kukoricapehely, ilyenkor a külsőleg alkalmazott, helyi bőrkezelés és étrend megváltoztatása elősegíti a gyógyulást.

Az atkák elleni kezelés rendszeres oltásokból és gyógyszeres fürdetésekből áll, amelyek végül elpusztítják ezeket az élősködőket.
Ha a tengerimalac fülének külseje piszkos, nedves fültisztító pálcikával tsztítsuk meg. Soha ne piszkáljunk bele azonban a hallójáratába!
Táplálkozási és egyéb rendellenességek

Előszó

Betegségek
Lap tetejére
Bőrbetegségek

A hímeknél előforduló rendkívül súlyos táplálkozás eredetű probléma a metasztatikus calcifikáció. Ennek korai tünetei között merevség, súlycsökkenés tapasztalható. Ezek azért következnek be, mert a különböző szervekben kalciumcsomók képződnek, így a tüdőben, a gyomorban és a nagyobb erekben, például az aortában is. Ez a szervezet kalcium- és foszforháztartásának felborulásának eredménye, amelyet a D-vitamin szabályoz. Éppen ezért mindezeket megelőzhetjük, ha kiegyenlített étrendet biztosítunk kedvencünk számára. Ha a tengerimalac mozgásában bármiféle rendellenességet tapasztalunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz.
  Sajnos gyakori és kellemetlen probléma, amely főként idősödő állatoknál fordul elő, a végbélnyílás deformálódása és a széklet megkeményedése. Az egyetlen lehetséges teendő, hogy gumikesztyűt veszünk fel, és a végbélnyílás tájékát megnedvesítve, óvatosan kipréseljük a szorulást okozó, összegyűlt székletet. Mivel ennek az állapotnak előidézéséért az izomtónus gyengülése a felelős, semmit sem tehetünk a gyógyulás érdekében, bár a magas rosttartalmú étrend jelentősen csökkenti a tünetek súlyosságát.
  Fülsérülések is gyakran előfordulhatnak, főleg, ha több tengerimalacot tartunk együtt, és nem vágjuk rendszeresen a körmüket, Az anyák akaratlanul is sérülést okozhatnak kicsinyeiknek, amikor elkezdenek szilárd táplálékot fogyasztani, mert ilyenkor a kicsik gyakran tolakodnak anyjuk lábai között az etetőtálkához. A vérző sebre szorítsunk nedves vattát, ez hamar elállítja a vérzést, és heg alakul ki. Ha a sérülés nagy, leronthatja kedvencünk küllemét, és nagy hátrányt jelenthet számára a kiállításokon. Éppen ezért rendszeresen vágjuk a tengerimalacok körmeit.

Gondoltad volna?