Főoldal
Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
A tengerimalacok tenyésztése

A tengerimalacok gondozása rendkívül egyszerű, mivel éles metszőfogaik ellenére sem harapósak. Néha azonban kurta lábaikkal meglepő gyorsasággal ássák be magukat az alomba, hogy megkíséreljenek elmenekülni a kézbevétel elöl. Éppen ezért a lehető leghamarabb helyezzük jobb kezünket a hátára. Ez megállítja az állatot, mi pedig - amennyiben jobb kezesek vagyunk - könnyen felemelhetjük a bal kezünket a teste alá csúsztatva, jobb kézzel pedig felülről biztosítva. Ha már kiemeltük a ketrecéből, mindenképpen támasszuk alá a hátsó felét, máskülönben nem fogja magát biztonságban érezni, rugdalózni kezd, és kicsúszhat a fogásunkból.
  Kisgyerekek ne vegyék fel csupasz karral a tengerimalacot, mert az állatka karmai fájdalmas karcolásokat okozhatnak, az ijedség hatására pedig el is ejthetik a tengerimalacot. A nyulak felemelésének módszere a tengerimalacoknál is alkalmazhatóak.
  A tengerimalac szállítására - még ha rövidebb szállításról is van szó - a legbiztonságosabb ha, szállítódobozt vagy akár egy tiszta kosarat használunk. Így az nem okozhat egy ijedségnél nagyobb tragédiát

A nőstény általában négy kicsit ellik, bár egy és hat között bármilyen alomméret előfordulhat. Fontos, hogy a hímet az ellést követően távolítsuk el a családjától. Erre nem azért van szükség, mert bántaná a kicsinyeit, hanem mert a nőstény az ellés után 48 órával újra tüzelni kezd, tehát szinte azonnal újra vemhesülhet.
  A kicsinyek leggyakrabban mindenféle nehézség nélkül nevelkednek, bár nagy ritkán - főleg nehéz ellést követően - adódhatnak problémák. Bár születésük után néhány nappal a kicsik már képesek szilárd táplálékot fogyasztani, szükségük van még anyatejre is. Előfordulhat, hogy az anya kelletlenül szoptat, netán elzavarja a kicsinyeit, ahelyett hogy táplálná őket. Ez emlőgyulladásra utaló jel, de okozhatja az is, hogy a nősténynek kevés a teje.
  Míg az emlőgyulladás kezelést igényel, a tej elapadás magától elmúlik, ahogy az anya kissé megnyugszik. Ezért az ellést követő néhány napban igyekezzünk mindenféle zavarást elkerülni. Ha a problémák továbbra is fennállnak, mesterségesen kell táplálnunk a kicsinyeket.
  A szoptatás ideje alatt - különösen, ha nagyméretű alomról van szó - figyeljünk oda a helyes táplálékkiegészítésre; elegendő mennyiségű kalciumot kell biztosítanunk az anyának. Ezt kukorica és leveses zöld növények etetésével tehetjük meg.
  A kis tengerimalacok gyorsan nőnek. Egy hónapos koruktól már jobb, ha elkülönítjük őket: a hímeket és a nőstényeket külön ketrecbe tartsuk.

A fiatal tengerimalacok ivarát jóval nehezebb megállapítani, mint a kifejlett egyedekét. Ha azonban gyengéden megnyomjuk az ivartájékot, a fiatal hímeken elő fog tűnni a hímvessző. A fejlődés során itt majd jól láthatóvá válnak a herék is.
Nőstény
Hím
kis tengerimalacok rendkívül fejletten jönnek világra. Színezetük egész életük során állandó marad. Rendkívül gyorsan nőnek, és hamarosan képesek lesznek önállóan táplálkozni.

Tenyésztés

Tenyésztés
Lap tetejére
Az újszülött tengerimalacok
Gondoltad volna?