Főoldal
Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
A tengerimalacok gondozása

A tengerimalacok gondozása rendkívül egyszerű, mivel éles metszőfogaik ellenére sem harapósak. Néha azonban kurta lábaikkal meglepő gyorsasággal ássák be magukat az alomba, hogy megkíséreljenek elmenekülni a kézbevétel elöl. Éppen ezért a lehető leghamarabb helyezzük jobb kezünket a hátára. Ez megállítja az állatot, mi pedig - amennyiben jobb kezesek vagyunk - könnyen felemelhetjük a bal kezünket a teste alá csúsztatva, jobb kézzel pedig felülről biztosítva. Ha már kiemeltük a ketrecéből, mindenképpen támasszuk alá a hátsó felét, máskülönben nem fogja magát biztonságban érezni, rugdalózni kezd, és kicsúszhat a fogásunkból.
  Kisgyerekek ne vegyék fel csupasz karral a tengerimalacot, mert az állatka karmai fájdalmas karcolásokat okozhatnak, az ijedség hatására pedig el is ejthetik a tengerimalacot. A nyulak felemelésének módszere a tengerimalacoknál is alkalmazhatóak.
  A tengerimalac szállítására - még ha rövidebb szállításról is van szó - a legbiztonságosabb ha, szállítódobozt vagy akár egy tiszta kosarat használunk. Így az nem okozhat egy ijedségnél nagyobb tragédiát

Míg az el nem fogyasztott zöldféléket naponta el kell távolítanunk a ketrecéből, magát a ketrecet elegendő hetente egy alkalommal alaposan kitakarítani. Ehhez tartsunk külön kislapátot és kisseprűt, de még egyszerűbb a dolgunk, ha a ketrec alján kivehető alomtálca van. A hosszú szőrű fajták estén, mint például a Perui, jobban járunk, ha szénát csak a szénarácsba adunk neki, és inkább forgáccsal almozzuk, mert a szénaszálak a bundájukba gubancolódnak.
  Ha a kertben van a tengerimalac ketrece, praktikus a szükséges dolgokat - a szénától a forgácson keresztül a szárazeledelig - a közelében, például a szerszámoskamrában tartani. Fontos, hogy az almot és a táplálékot száraz helyen tároljuk, és arra is ügyeljünk, nehogy rágcsálók dézsmálják meg kedvencünk eledelét, vagy beszennyezzék a forgácsot. Az almot tarthatjuk zsákokban, de a szárazeledelt mindenképpen tegyük légmentesen zárható edénybe, hogy tovább megőrizze vitamintartalmát.
  Az etetőtálkát legalább hetente alaposan mossuk ki mosogatószerrel. Hagyjuk megszáradni, mielőtt újratöltenénk. Az önitatót szintén rendszeresen tisztítsuk, nehogy zöld algabevonat képződjön a falán. Ezt legegyszerűbb egy erre a célra beszerzett üvegmosó kefével tehetjük meg, de ügyeljünk, hogy ne karcoljuk meg az üveg falát, mert a karcolások mélyén telepednek meg legkönnyebben az algák, amiket aztán nehéz lesz eltávolítanunk. Az üvegből készített itatókat nehezebb összekarcolni, ezek viszont gyakrabban törnek össze, mint a műanyagok.

A tengerimalacok kézbevétele és kézben tartása rendkívül egyszerű. Mindig biztos kézzel emeljük fel az állatot, mert ha nem jól tartjuk, csak ficánkolni fog.
Hosszú szőrű tengerimalac fésülése. Olyan területre helyezzök az állatot, ahol nem csúszkálhat. Csak akkor válasszunk hosszúszőrű fajtát, ha biztosak vagyunk benne, hogy mindennap lesz időnk a bundáját ápolni.

Gondozás

Gondozás
Lap tetejére
Takarítás
Gondoltad volna?