Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Főoldal
Gondoltad volna?
A csíkosmókusok tenyésztése és betegségei

Bármikor szükség lehet arra, hogy megfogjuk és kézben tartsuk csíkosmókusainkat - ilyen alkalom pl. a nemük megállapítása, vagy ha betegség előjeleit észleljük. Bár arra rá tudjuk szoktatni kedvenceinket, hogy a vállunkra üljenek, rendkívül nehéz megfogni őket, mivel nem szeretik a kézben tartást. Egy jókora, kellően kipárnázott keretű háló nagy segítségre lehet. Lassan és óvatosan mozogjunk, és próbáljunk olyankor az állatka fölé borítani a hálót, amikor az megfelelően sima felületen üldögél. A csíkosmókust vastag bőrkesztyűt viselve emeljük ki a hálóból, nehogy megharapjon. Fogjuk úgy, hogy két oldalról tartsuk a fejét ujjainkkal, háta pedig a tenyéren fekszik. Így alaposabb vizsgálatra is lehetőség nyílik. Soha ne próbáljuk a csíkosmókusokat a farkánál fogva elkapni, mert sérülést okozhatunk kedvencünknek.

Mesterséges táplálás során egy rész forralt tejet hígítsunk fel két rész forralt, lehűtött vizzel. Ezt minden etetéskor frissen készítsük, és (természetesen tű nélkül) fecskendőből adjuk a kicsiknek.
Párosodás és ellés

Csakúgy, mint a többi hobbiállatnál, az ivarnyílás és a végbélnyílás közötti távolság alapján különböztethetjük meg a nőstény- és a hímivarú egyedeket: ez ugyanis a hímeken nagyobb. Ezt természetesen csak akkor tudhatjuk megállapítani, ha az állatot a hátára fordítva tartjuk. Csak a szaporodóképes állapotba került hímeken válik láthatóvá a két nyílás között a herezacskó. A párzás tavasszal és nyáron következik be. A nőstények kb. két héttel azután kezdenek tüzelni, hogy a hímek heréi leszálltak a hasüregből. Ezt az állapotukat könnyen felismerhetjük arról, hogy párosodási kedvüket magas, csiripeléshez hasonló hangokkal juttatják kifejezésre. Az ivarzás három napig tart, a párosodás általában a második napon történik. Közvetlenül az ellés előtt a nőstény egyre több és több időt tölt a fészekládában. Kicsinyei vakon és magatehetetlenül jönnek világra. Bár a fészekládából kihallatszó hangjuk panaszosnak tűnhet, ez ne adjon okot aggodalomra. A kicsinyek szeme kb. kéthetes korukban nyílik ki, ilyenkor kezd a szőrük is kiütközni. Öthetes koruk körül merészkednek elő elsőként a fészekből - ekkora már szüleik kicsinyített másaként a kifejlett állatokra hasonlítanak. A következő két hónap során tarthatjuk együtt a család tagjait, de általában héthetes koruk körül elkülönítik a fiatalokat. Ez mindenképpen szükséges, ha a szaporodási időszak vége előtt még egy almot szeretnénk, mivel természetben a csíkosmókusok egy szaporodási időszakban csak egyszer ellenek. Helyezzük vissza a fészekládát is, miután kicseréltük benne a fészekanyagot.

Egészségügyi problémák

A kertben tartott csíkosmókusok fogékonyak a különböző élősködők megtelepedésére, pl. lehetnek bolháik vagy atkáik. Ez főként a nyári időszakban jellemző, de ezek az ízeltlábúak könnyen túlélhetnek kedvenceink kuckójában is. A rendszeres tisztálkodást felváltó állandó vakarózás és a szőrhullás külső élősködők megjelenésére utal. Kérjük állatorvos tanácsát a kezelést és az újrafertőződés megelőzését illetően. A vakarózásnak persze más okai is lehetnek, így pl. a kukoricapehely túlzott mértékű etetése. A nem megfelelően táplált csíkosmókusok fogai túlnőnek, főleg, ha rágcsálnivalókat (pl. faágakat) sem biztosítunk számukra. Adhatunk kedvenceinknek kutyakekszet, ez is kiválóan karban tartja állandóan növekvő metszőfogaikat. A civakodások során az együtt tartott állatok éles fogaikkal könnyen sérüléseket okozhatnak egymásnak, melyek következtében, ha a sebek elfertőződnek, fekélyek keletkezhetnek testükön. A kisebb sebeket kezelhetjük sebfertőtlenítővel, de megduzzadásuk vagy súlyosabb sérülések esetén keressük fel az állatorvost. Ilyenkor ugyanis antibiotikumok alkalmazása válhat szükségessé. A szem sérülései szintén adódhatnak egy-egy verekedésből, de akár az alom szembe került darabkái is okozhatnak gyulladást. Ennek megelőzésére csak kisállatok számára alkalmas almot használjunk a csíkosmókusok ketrecében. Előfordulhat, hogy a sérült szem gyógyítása naponta többszöri szemcseppentést tesz szükségessé. Ha így alakul, legjobb, ha a beteget egy kisebb ketrecbe tesszük, amelyben sokkal könnyebb lesz megfogni. Ezzel nemcsak magunkat kíméljük, de az állatnak okozott stressz is jóval kisebb.