Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Elhelyezés és etetés
Főoldal
Gondoltad volna?
A csíkosmókusok elhelyezése és etetése

A csíkosmókusoknak rendkívül tágas érre van szükségük, leginkább a röpde típusú ketrec a megfelelő számukra. Beltéri tartásukhoz számos különböző kivitelezésű ketrec kapható, de megteszi egy madarak számára készült óriás kalitka is. Alapszabály, hogy a ketrec a lehető legnagyobb méretű legyen. Kerti kifutóban is tarthatunk csíkosmókusokat, ennek a szerkezete megegyező lehet a röpdékével. Akár vásárolhatunk is előre gyártott elemeket, amelyeket aztán csak össze kell szerelni, de elkészíthetjük a röpdét házilag is. Ha így döntünk, legalább 4x4 cm vastagságú lécekből készítsük a keretet, amelyet aztán 12 mm-es lyukbőségű dróthálóval borítsuk. Így nem fognak a kedvenceinkre is veszélyes betegségeket hordozó, vadon élő rágcsálók, pl. egerek, bejutni a ketrecbe. A röpdét téglából készült alapra építsük, mely legalább 30 cm-rel a talajszint alatt kezdődik. A röpde lehetőleg a kert széltől védett részén álljon. Mivel a csíkosmókusok sokat ásnak, fontos, hogy a röpde padlózata biztonságos legyen, ezt betonozással vagy kőlapokkal tudjuk megoldani. Így nem fogják magukat kiásni. A padlózatot borítsuk vastag kéreg- vagy forgácsréteggel, hogy azért kiélhessék ösztöneiket. Az időjárástól való védelem különösen akkor fontos, ha egész éven keresztül a szabadban tartjuk kedvenceinket. A rácsos kifutóhoz csatlakozzon zárt házikó is - ennek az a további előnye, hogy nedves időben is száraz helyen etethetjük a csíkosmókusokat.

Röpde típusú ketrec csíkosmókusok számára. A rácsot a fakeret belső felületére erősítsük, így nem fogják azt elrágcsálni. A mászáshoz szereljünk be faágakat.
A ketrec berendezése
Eleségek

A padlózatra helyezett üreges rönkök és anyagcsövek kiválóan elszórakoztatják és formában tartják kedvenceinket. Vastagabb ágakat is szereljünk be, hogy mászhassanak, sőt, ezekkel építhetjük ki az utat az odújuk bejáratához is. Ügyeljünk, hogy az ágakat ne permetezett, nem mérgező (pl. alma-) fáról vágjuk. Biztonságosan rögzítsük is őket, ehhez a legjobb megoldás az erős , S alakú kampók használata, melyek egyik végükkel az ágat tartják, a másikat pedig a rácsba akaszthatjuk.

A csíkosmókusok etetése rendkívül egyszerű feladat. Csakúgy, mint más növény tápanyagot fogyasztó rágcsálóknak, nekik is jótékony baktériumokkal teli, hatalmas vakbelük van, mely lehetővé teszi a cellulóz lebontását. Csakúgy, mint a nyulak, a csíkosmókusok is újra elfogyasztják puha ürülékükkel a még meg nem emésztett táplálékot. A tápanyagokat csak a bálcsatornán való második áthaladáskor nyerik ki belőle. Természetesen léteznek csíkosmókusok számára előállított magkeverékek is, de ugyanúgy megteszi a patkányok és egerek számára kapható változatok is. Ne etessünk azonban zabot, mert ennek szúrós végei belefúródhatnak a csíkosmókusok pofazacskójának izomzatába. Szívesen fogyasztják a fenyőmagvakat is. Almát, sárgarépát és zöldféléket rendszeresen kínáljunk kedvenceinknek, de mindig csak kis mennyiséget adjunk - az el nem fogyasztott darabokat ugyanis fészkükben tárolják, ahol azok hamarosan megromlanak, veszélyeztetve egészségüket.

Lisztkukac
Tömör padlózat a szökések megakadályozására
Az előtér ajtaját zárjuk be, mielőtt a belső ajtót kinyitjuk
Biztonságos alap
12-es fémháló borítja a keretet
Fészekláda
Lejtősen felszerelt műanyag hullámlemez az eső ellen
Az eleséget nehéz kerámiatálban adjuk. Ne etessünk túl sok napraforgómagot, mert olajtartalma igen magas (jobbra). Értékes fehérjeforrás lehet viszont a lisztbogarak lárvája, a lisztkukac (balra).
Óriás-lisztkukac